Annonce

Esra mangler en at besøge
esra-besoegsven_02_230412_B.jpg
Røde Kors kører i disse dage en kampagne for at få flere unge frivillige med flerkulturel baggrund. I Rødovre har Esra i lang tid manglet en ældre kvinde at besøge som besøgsven. Foto: Brian Poulsen
besøgsven Når de fleste forestiller sig en besøgsven, så er det ikke lige Esra de ser for sig. Som 19-årig studerende med slør og indvandreforældre er hun da også langt fra prototypen. "Desværre," siger hun selv. "For man både giver og får så meget ud af det som menneske."

Martha på 93 år skulle lige tænke sig om en ekstra gang, da Røde Kors fortalte, at de havde en ung pige med slør, som gerne ville være besøgsven. Alligevel tog det ikke mere end et kort øjeblik, før de to kvinder i hver deres ende af livet fandt hinanden.
“Det var en meget privat situation. Jeg kommer der med min baggrund direkte fra en dag i gymnasium ind og invaderer hendes hjem, men jeg havde forberedt et fotoalbum over mit liv, så hun kunne se, hvem jeg var, og så sad vi der og viste hinanden billeder,” fortæller Esra.
“Der er så meget nærhed i et besøg hos en ældre, der har behov for nogen at snakke med. Til at starte med snakkede vi om politik, men hurtigt handlede det om, hvor meget hun savnede sin mand, som hun havde mistet. Jeg stillede spørgsmål og lyttede, og er i dag glad ved tanken om, at det har gjort en forskel,” siger Esra.
Da Martha fyldte 94 år flyttede hun på plejehjem, og Esra mangler derfor en ny borger at besøge.
“Mine bedsteforældre er alle døde, og i min kultur er det vigtigt, at man værner om de ældre, så jeg får også udfyldt et tomrum selv, når jeg er besøgsven. Jeg savner hende rigtig meget, og jeg glæder mig til at skulle besøge en ny,” fortæller Esra.

Fordel for mange
Hun anbefaler jævnligt alle sine venner, ikke mindst dem med flerkulturel baggrund at lave frivilligt arbejde, og det er der i dag ekstra god grund til, mener frivilligkoordinator, Tina Messaudi.
“Det kan være svært at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet, som tingene ser ud lige for tiden. Hvis man i forvejen ikke hører til dem, der står forrest i køen, så kan det være en god idé at gøre noget ekstra, som fanger virksomhedernes opmærksomhed, og der ved jeg, at mange vægter frivilligt socialt arbejde højt, fordi det siger meget om dig som person,” understreger hun.
“Og så kan man lære noget,” tilføjer Esra.
Empati. “Både om sig selv og om andre. Jeg har flere gange måtte ringe efter en ambulance, og det har været med til at modne mig meget. Livet er ikke lutter solnedgange. Som minimum lærer man at sætte sig ind i andre menneskers situation og tankegang,” mener Esra, der er et særsyn.
Ikke på grund af sit tørklæde, men fordi hun er en af de absolut eneste besøgsvenner under 60 år herhjemme.
Derfor har hun også prøvet at sælge idéen til venner og bekendte, men det er ikke altid nemt.

Annonce

Det første skridt
 “Der er mange ting, man gerne vil have svar på først, men det synes jeg bare man skal få hurtigt og så kaste sig ud i det. Det kræver ingen træning, bare, at man er god til at lytte,” siger Esra, der også tror, at mange jævnaldrende kan få et mere nuanceret syn på sig selv og på de ældre.
“De problemer jeg har til hverdag, er ingenting i forhold til, hvad hun har været igennem i sit liv, og hvordan hun sidder i dag og er helt alene,” understreger Esra, som dog også blev overrasket over at have flere ligheder med de ældre.
“Selvom man er 70 år, har man håb og drømme om livet. De snakker om alting, ligesom mig og   veninderne, og de vil også gerne have en kæreste. Det er en øjenåbner, for i vores samfund i dag, ser man måske ældre som personer, der er irriterende og på vej på plejehjem. “Min egen mormor sagde engang; ‘jeg er bare en ung kvinde i en gammel krop, og man bliver aldrig træt af at se solnedgangen.’ Nu forstår jeg, hvad hun mente,” slutter Esra, der håber på snart at kunne blive besøgsven for en ny ældre kvinde i nærheden af, hvor hun selv bor.
Kunne du tænke dig at vide mere om Røde Kors besøgsvenner, så ring til Mette kristensen på telefonnummer  88 38 06 18.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top