Annonce

Da Vinci Mysteriet i Rødovre Kirke
roedovre-kirke_01_190612_BP.jpg
Det er langtfra en tilfældighed, at de tidligste kristne havde fisken, som deres kendetegn. Foto: Brian Poulsen
kirke - eller det tætteste vi kommer

Alle landets kirker er udstyret med kristne symboler. Helt sikkert kan du finde et kors et eller andet sted i ethvert kirkerum, men Rødovre kirke er – selv om kirken ellers ikke har megen udsmykning, begavet med en hel række symboler. Nogle er nemmere at afkode end andre.
Du finder de fleste af dem i korrækværket, der er tegnet af arkitekt Richard Jessen i forbindelse med ombygningen af kirken i 1958-59.
Han har valgt at lade koret med altret adskille fra kirkeskibet med stolene og bænkene af et smedejerns-rækværk og det har han forsynet med adskillige kristne symboler. Her vil vi koncentrere os om motivet yderst til venstre mod kirkevæggen, hvor man ser en fisk, nogle bølger, et kryds og noget, der ligner et stort P. Tager vi de sidste tegn først, er krydset og P’et henholdsvis et stort K på græsk og et stort R på græsk og de udgør til sammen et såkaldt Kristus-monogram, i dag kunne vi kalde det et Kristus-logo.
Men fisken? Ja, den har en spændende forklaring. For i de første århundreder var de kristne forfulgte og havde brug for et hemmeligt tegn, som kun de indforståede kunne tyde. Med hånden kunne man tegne en fisk i luften, eller ridse den i en væg; og hvis det menneske, man havde for sig forstod tegnet, kunne man være tryg. Så var vedkommende sandsynligvis også kristen. De romerske myndigheder ville i første omgang ikke ane uråd, men bare se en underlig håndbevægelse eller noget ubehjælpsomt ‘graffiti’.
Men hvorfor en fisk? Jo, for ser vi på kernen i den kristne tro, er det væsentlige, at vi tror på Jesus Kristus som Guds søn og verdens frelser, og tager man forbogstaverne fra Jesus Kristus, Guds søn og verdens frelser på græsk, så danner disse bogstaver ordet IXTYS, der netop er det græske ord for fisk. Derfor lå det lige for at gøre fisken til det hemmelige og indforståede tegn for de tidligste kristne.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top