Annonce

Iværksætteri på vågeblus
WEB_Helge-the-Man.jpg
Helge Larsens vinsæt til hjemmebrygning blev en stor succes. Foto: Privat
iværksætter Ny undersøgelse viser, at Danmarks vækstlag er tyndt som vita-wrap, "Naturligvis," siger serie-iværksætter og mentor Helge Larsen. "Vi kvæler iværksættere i regler, afgifter og alt for høje skatter. Det er alle dårligt tjent med."

Helge Larsen driver Vitalisten Helseshop i Rødovre Centrum – rådgiver for iværksættere, grossist og aktieanalytiker i Millionærklubben på Radio 24/syv. Hans praktiske erfaringer bakkes op af en nylig GEM-rapport om iværksætteraktiviteten i 54 lande. Her indtager Danmark næstsidste pladsen. Kun i Slovenien er scorer antallet af iværksættere lavere.
Den lave scoring overrasker ikke Helge Larsen, der allerede som 21-årig søsatte sin første million-virksomhed, der gjorde hjemmebrygning til en folkesport.
Da han startede virksomheden, var det anderledes fremkommeligt at være iværksætter end i dag.
“I dag er det ikke nok at have en god idé og tæft. Man skal også ekspert i regler, skatter og afgifter. Mange brænder ud, inden de kan betale sig fra det. For få år siden var vi over 300.000 selvstændige i Danmark. I dag er vi kun godt 200.000. Det er mange flere mistede arbejdspladser,” fortæller han.

Forkælelse
Og hvordan gør man så livet nemmere for iværksætterne? Helge Larsen er sikker på, at de hjul, der holder samfundet i gang, ville snurre lidt hurtige, hvis man hjalp og støttede iværksættere rigtigt.
“Vi skal rå-forkæle iværksætterne og virksomhederne med bedre rammebetingelser, for det er dem der er med til at skabe nye arbejdspladser i Danmark. Det er dem, der kan skabe vækst og fremgang i en tid, hvor vi har brug for det,” siger Helge Larsen.
Han har i dag Rødovre Centrums mindste butik på 30 år. Købt i 1986 af en del af overskuddet fra salget af vinforretningen. Men man skal ikke lade sig snyde, af den lille, hyggelige butik med de miljørigtige varer. Indehaveren af Vitalisten Helseshop i Rødovre Centrum, er om nogen indbegrebet af en rigtig iværksætter. Han er bevis på, at alt kan lade sig gøre, hvis man har sund fornuft, tør tænke stort og tør træde ud på dybt internationalt farvand.
Siden han begyndte som selvstændig i 1.G, har han med succes startet en lang række virksomheder og forretninger siden. Listen synes nærmest uendelig og flere af virksomhederne og produkterne er blevet gamle kendinge i landskabet.  – både i Danmark og det store udland. Og historierne bag er spændende at følge.

Annonce

Helge Larsen holder i dag både styr på aktier og helsecreme i forretningen i Rødovre Centrum.

Fra kaffearbejder til sportsmogul
Helge Larsen har altid vidst, at han skulle være selvstændig.
“Min fars side af familien havde altid været selvstændige og alt andet virkede derfor fjernt for mig. Selvfølgelig skulle jeg være min egen herre og mit personale skulle have det godt,” fortæller han med et smil.
Han kridtede skoene til et liv som selvstændig allerede i gymnasietiden. Startede sit eget rengøringsfirma med morgenrengøring, arbejdede efter skole på Ballerup Rammefabrik, (hvor han satte rekord ved at slå 28.000 juletræsfødder sammen på en dag!). Lektierne blev klaret om aftenen og så var natten jo ledig.
“Da arbejdede jeg så på et kafferisteri; det eneste lønmodtagerjob jeg har haft nogensinde. Mine forretninger i gymnasietiden gjorde jo, at jeg kunne købe en bil og havde økonomisk frirum. Mine  klassekammerater var vist lidt misundelige, men til gengæld kom de så til lidt flere fester,” husker Helge.
Det hårde arbejde i skoletiden blev dog ikke kun snoldet op på hurtige biler og dyrt modetøj. Helge Larsen havde med sin opsparing mulighed for at kaste sig ud i nye projekter og studenterhuen var dårligt blevet brun i kanten, før Helge havde kastet sig ud i et nyt spændende projekt.
“Som 20-årig havde jeg startkapital nok til at købe en butik, der solgte artikler til hjemmebryggeri af vin,” forklarer Helge.
Han videreudviklede selv på produkterne og inden længe havde han lavet sit eget vin-kit til hjemmebrygning klar til salg.
“Vinprojektet blev en stor succes i New Zealand, Australien, USA og England. Jeg købte mit første jakkesæt og rejste til London for at underskrive nogle kontrakter vedrørende rettighederne til vin-sættet. Jeg kan huske, at jeg blev spurgt om, hvornår min far ville komme. De kunne ikke tro, at det virkelig var den unge knøs, der var direktør i virksomheden,” griner Helge.
Vineventyret blev senere solgt fra og selvom Helge modtog en stor check, så havde han ingen planer om at trække sig tilbage.
Som 27-årig købte han en dykkerforretning på Nørre Voldgade. Det blev startskuddet til en toneangivende karriere i sportsbranchen. Helge forvandlede dykkerbutikken til en sportsbutik og blev en del af Intersport-kæden.

 

Subkulture
“Det var en vild tid i starten af 80’erne. Andre butikker prøvede at lægge sten i vejen for mig med særaftaler med leverandørerne. Der var bl.a. flere store mærker jeg ikke kunne få lov at forhandle, men jeg tog kampen op. Jeg lavede et utal af forskellige events og arrangementer og dét virkede! Folk strømmede til. Vi fik sportsstjerner til at skriver autografer og vi inddrog subkulturerne. Vi var f.eks. en af de første butikker i landet med skateboards,” fortæller Helge.
Han husker også, at han på alle mulige måder forsøgte at skille sig ud og være en sportsforretning udover det sædvanlige. Helge husker specielt én event, der skabte meget omtale i pressen og endnu flere kunder i sportsbutikken.
“Jeg lavede et event sammen med en forhandler af lækre sportsvogne, som vi satte til salg i gården, sammen med masser af sportssko og tøj. “Spar op til op 50.000 kr. på enkelte varer” lød annoncerne. Det var så på bilerne. Den slags levende gård- og gadesalg benyttede jeg mig meget af og der var altid sort af mennesker. Men vi solgte nu flere aerobic-sokker end biler, de dage,” fortæller Helge med et blink i øjet. (Det var så i øvrigt også Helge Larsen, der introducerede de landeplagende aerobic-“fald-ned”sokker i Danmark.)

Tog over efter Arnesen
Helges sportsimperium udviklede sig hastigt. ‘Frank Arnesen Sport’ på strøget drejede nøglen om i sidst i 80’erne og Helge forspildte ikke chancen for at rykke ind i de store lokaler.
“McDonalds ejede ejendommen og da jeg tidligere havde lavet et samarbejde med dem spurgte jeg, om jeg ikke skulle passe på lokalerne indtil de fik deres byggetilladelse. Det sagde de ja til, og jeg åbnede en discount sportsforretning med noget så sjældent som gratis husleje på en af Danmarks bedste placeringer,” fortæller Helge.
Sidenhen åbnede han et utal af konceptbutikker som bla. ‘Lady Sport’, ‘3’Halvleg’, ‘Eventyrsport’ – ja sågar et skirejseselskab sammen med selveste Erik Damgaard. (- en anden iværksætter, der dengang sad i sin garage og nørklede med de edb-koder, der blev til det Navision-styresystem han solgte for et milliardbeløb til Microsoft.)

Tempoet er sat ned
“Da vi åbnede skirejsebureauet var det selvfølgelig under stor ståhej med ‘skiløb’ på rulleski i gaderne. Jeg afviklede senere hen de fleste af specialbutikkerne, men ‘Eventyrsport’ eksisterer stadig i de samme lokaler på Nørre Voldgade i København. Der er ni af slagsen over hele landet og de bruger stadig det samme logo som jeg tegnede en sen nattetime,” forklarer Helge.
Sportseventyret sluttede i midten af 90’erne, men havde kimen til noget nyt. Af familiære årsager droslede Helge forretningerne en smule ned, men det var ikke til at se. Helge åbnede en klinik i Herlev med behandling og rådgivning til sportsfolk, startede engroshandel med kosttilskud, import af homøopatisk-spagyriske lægemidler samt medicinsk udstyr. Sideløbende startede han og et par kammerater aktiesitet Proinvestor.com op og har udgivet to digtsamlinger. Samtidig har han specialiseret sig i norske aktier og er fast gæst i radioprogrammet ‘Millionærklubben’ på Radio24syv med sine levende og indsigtsfulde analyse af aktier.

Klar med App
Fra butikken i Rødovre Centrum holder han både styr på homøopati, skønne cremer, teer, kunder, aktiekurser og engrosvirksomhederne. Et selvstændigt liv med fart på, men ikke i overhalingsbanen som tidligere. Derfor har han bl.a. også lukket sin klinik for tilgang af nye klienter. Lysten til stadig at udvikle og skabe produkter er dog ikke faldet med årene. Inden længe lancerer han således sin egen applikation til smartphones:
“Den digitale tidsalder har åbnet et kæmpe vindue for mig. Jeg er i gang med at producere en APP til smartphones, som nok kommer på markedet her i 2012. Det ser jeg frem til. Den kan godt gå hen og blive et stort hit i ind- og udland,” lyder det forventnings- og gådefuldt fra Helge Larsen, der har iværksætterens erfaring for, hvornår man skal fortælle og hvornår man skal holde kortene tæt til kroppen.

Kommentarer

1 kommentar om “Iværksætteri på vågeblus”

  1. Gert K siger:

    Jeg har selv et rengøringsfirma her i København, som udfører trappevask, kontorrengøring, ejendomsservice, snerydning og viceværtservice. Det er godt med nogle tips til nye iværksættere som os, så tak for en god artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top