Annonce

Integration!!!
Chrummer_hvad.jpg
Foto: Sille Olesen
chrumme Man taler så meget om en fejlslået integration i Danmark. Men hvilke folkeslag er egentligt de sværeste at integrere? Jeg vil sige Jyder.

Langt de fleste lærer jo ikke engang rigsdansk uden accent, til trods for at de har boet her i en menneskealder. Jeg har selv boet i Jylland så jeg ved hvordan de er, og det ændrer sig aldrig. Én på mit kontor, han parkerer på gårdspladsen og lader nøglen sidde i bilen. Det gør vi hjemme i Jylland. Ja, men der kommer der jo ingen forbi. Godt nok er hans bil ikke blevet stjålet, men når den gør, så skal vi andre betale mere i bilforsikring.
Andre bliver dybt forvirrede når de ser en faktura – og i særdeleshed hvis der står MOMS på! Selv når man køber ved stalddøren. Som københavnere kalder for en ”Gårdbutik” – hvornår har der nogensinde været MOMS på kød??

De er også de eneste som køber en bil, hvor anhængertrækket ikke kan tages af. Jydekrog, skal man sgu ikke skamme sig over. Tænk, hvis folk tænkte, at du IKKE har en jydekrog? Det ville jo være det samme, som at miste sine testikler.

Annonce

Og sproget er helt klart en barriere
Jeg havde virkeligt svært ved at forstå, hvad de sagde til mig. F.eks. var jeg i mine unge dage på date med en jysk pige. Jeg afleverede hende på hendes hjemmeadresse kl. 2100 som aftalt, for pigens mor skulle man ikke hustle med. Moren stod i døren og kiggede på uret og kiggede så på pigens bukser og sagde ”Naj, se nu deeer. Du ha fovn pik å æ buws” – ”Har hun fået pik på bukserne?? – Helt 100 det var altså ikke mig!!” – Pik betyder så åbenbart snavs på jysk. Moren synes så ikke, datteren og jeg skulle være kærester.

Jeg husker en anden københavner, som blev bedt om at hente ”sive”. Efter han bedte om at få ordet gentaget flere gange end man bør, med mindre man er hørehæmmet eller utrolig fattesvag, så bad han hende om at stave ordet. ”S-Æ-B-E siger ”sive”, er du dum essens hvad??”

Sproget og krogen må de godt beholde for sig selv, men deres spisevaner der kunne vi sgu lære noget. Morgenmad kl 0900 (i den kaliber vi i Købehavn kalder brunch), frokost kl 1200 (varm mad, naturligvis. Dog kun 2 retter), eftermiddagskaffe kl 1500 (her serveres dog kun ET stykke kage – det er så franskbrød). Kl 1800 er der middag (3 retter naturligvis – suppe med ris og rosiner, kogt oksesteg og så en fløderand til dessert). Kl 2000 er der aftenkaffe (mindst 3 slags kage). Alt tilberedt at kyndige kvindehænder og serveret med militær punktlighed. Så punktligt, at Mærsk (RIP) måtte sige: ”Argghh, så nøje kommer det sig så heller ikke!”

Det går bare ikke at integrerer en jyde med vores Chris McDonald diktatur. Hvor speltbrød og rucola står øverst på menuen. Hvor fænomener som MOMS og aftageligt træk er lige så eksotisk, som at gå i biffen og se en film med undertekster….når alle jo ganske godt ved, at den skulle være synkroniseret til tysk..

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top