Annonce

Fremtid i fællesskab
WEB_1_maj_2012-4.jpg
Enhedslisten havde fundet det røde banner frem. Foto: Red.
1. maj Det kan godt være, at den revolutionære skjorte er falmet til det harmløse lyserød, men til gengæld er den nystrøget. Danmarks justitsminister er ikke i tvivl om, at der er masser af gode grunde til stadigvæk at fejre 1. maj. Kampen for flere jobs og uddannelse til alle, er bare nogle af dem.

“Der er fremtid i fællesskab, og brug for et Danmark, der ikke kun er for de få, men for de mange.”
Det gjorde lokalvalgte Morten Bødskov (A) klart, da han tidligt tirsdag morgen brugte sin fødselsdag på at tale dunder mod den tidligere regerings laden stå til over for den økonomiske krise (sådan gør man, når man selv sidder i den varme stol).
“Vores bevægelse er en reformbevægelse, vi har aldrig nogensinde vendt problemerne ryggen. Når vores bevægelse og fagbevægelsen historisk står så stærkt, er det for vi har set problemerne i øjnene, og det gør vi også nu. Pligter og rettigheder skal følges ad, men flere skal have muligheden for at blive en del af vores fællesskab,” sagde Morten Bødksov og tilføjede:
“Højrefløjen holder sig ikke tilbage med at komme med nedsættende kommentarer mod folk på de offentlige ydelser, mens man samtidig kræver milliardbesparelser. Samtidig fortsætter bankdirektørerne lønfesten til trods for groteske fejltrin. Fem bankpakker og statsgarantier til milliarder har ikke vist sig nok til selvransagelse. Man ved ikke om man skal græde eller grine, når de siger, at de tårnhøje lønninger er nødvendige for at fastholde dem.”

Annonce

Op før Fanden
Som sædvanlig startede Socialdemokraterne deres fejring af arbejdernes internationale kampdag klokken syv på Rødovregaard. Som en tidligere kollega engang sagde, så er det jo ligesom på arbejdspladsen;
“Hvis chefen vil se, hvem der kommer for sent, så må han stå tidligere op.” SF og Enhedslistens 1. maj møde startede som altid først nogle timer senere. Så kan entusiasterne nå endnu flere taler om solidaritet, mens vi desværre kun se rødt på grund af den hastigt fremadskridende deadline.
Det tidligere tidspunkt gør til gengæld, at man ikke når at læse de store avisers sædvanlige nedsabling af dagen. I år har De i håbet om at slå deres kollegaer og konkurrenter i mediekapløbet, taget hul på kritikken for flere dage siden. Danskerne mener ikke, at der er nogen grund til at fejre 1. maj. Fagforeningernes rolle er udspillet, og de fleste bruger alligevel dagen på at tage i byggemarkedet. Kampen for løn, ligeløn og ordnede forhold er åbenbart ofret på mådeholdets alter.

1-0 til højrefløjen
Venstrefløjen har for længst tabt kampen om diskurserne i det offentlige rum, og når man bruger kedelige ord som fællesskab og sammenhold, så er man da også selv uden om at blive kaldt gammeldags. I hvert fald er det ikke lige så moderne gyldne håndtryk, særlige rådgivere og endnu mere særlige vederlag.
Alt andet lige, bliver det spændende at se, om der om en måned også bliver lavet statistik over, hvor mange danskere der bruger Store Bededag blandt skruer og søm i stedet for at fejre demokratiets usikre fødsel i Danmark.
Et forsigtigt bud kunne være, at det også på denne borgerlige festdag er det samme mennesker som må holde fanen højt, om end den nok vil være lidt mindre rød end den- gang T-shirt-skurken Che Guevara mindede alverdens arbejdere om, at man nok skulle holde fanen højt, men aldrig højere, end at benene kunne nå jorden.

Sikker fremtid
Og det var med helt andre tidstypiske ord også essensen af Morten Bødskovs morgentale.
“De danske lønmodtagere fortjener ros for at have sikret os gennem krisen, men jeg kan godt forstå, at der stadigvæk er mange, som er usikre på hvad fremtiden bringer. Hvad sker der med jobbet, hvad sker der med børnenes uddannelser, og kan vores forældre komme på plejehjem er bare nogle af tankerne.  Men den røde tråd er, at vi skal bringe Danmark sikkert gennem krisen ved at skabe et Danmark, der ikke kun er for de få, men også for de mange,” sagde Morten Bødskov inden hele Kostalden (det hedder lokalerne på Rødovregaard) bakkede deres minister op ved at synge Oskar Hansens gamle sang ‘Danmark for folket’.
Dermed understregede de ubevidst pointen fra dengang Danmarks daværende statsminister, Thorvald Stauning selv i 1934 formulerede sætningen for første gang. Engang, hvor Socialdemokratiet i kølvandet på en alvorlig økonomisk krise forud havde brug for et slogan, der afspejlede, at man ikke længere var et klasseparti, men et folkeparti. Og så gør det jo ikke noget, at skjorten er famlet en smule.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top