Annonce

En modstandsmand taler ud
WEB_Foto-63-Spejdergruppen.jpg
Nybodergruppen fotograferet i Rødovre. Foto: Privat
historie Dannebrog blafrede i vinden, da landets busser i lørdags kørte ud på deres daglige tur. "Hvorfor flager de," spurgte min lille søn. "Det er for at fejre Danmarks befrielse på landets busser," svarede jeg og kom til at tænke på en ny bog om livet under besættelsen.

Hvad tænker små børn, når de får hører, at soldater vil bombe deres skole. Og hvordan foregik befrielsen i Rødovre.
Dét kan man læse meget mere om i Gunnar Krogsbølls bog ‘Nybodergruppen’. Her beskriver den dengang 18-årige trædrejerlærling, hvordan han sammen med sin far, bror og fætter gik ind i modstandsbevægelsen og deltog i en række vigtige aktioner. Blandt andet en strategisk sprængning af en fabrik i Islev. 
Men selvom der er masser af saftige detaljer, så er fortællingen om besættelsen og Nybodergruppen først og fremmest en historie om, hvordan en ung mand og hans familie oplevede de fem lange år, samt hvordan den den-gang illegale hær blev styret oppefra og opbygget nedefra. En diskussion, der ellers stadigvæk præger historietimerne på landets universiteter.
Både Gunnar Krogsbøll, hans far, hans fætter Poul og hans bror Victor blev tilknyttet militærgrupperne. ‘Nybodergruppen’ bestod primært af mandskab fra Nyboderområdet, men ved befrielsen den 5. maj 1945 hørte gruppen organisationsmæssigt til i Rødovre.
“Der spørges en gang imellem om, hvad det var, der under besættelsen fik folk til at engagere sig i kampen mod tyskerne. For familiefædre og folk i en mere moden alder har det sikkert være patriotisme, men for os store drenge, som endnu ikke havde ansvar for andre end os selv, og som i sommeren 1943 gik ind i modstandsbevægelsen, har den ungdommelige trang til eventyr og spænding sikkert været en væsentlig faktor,” skriver Gunnar Krogsbøll i sine erindringer. 
Historisk guldgrube
På den måde giver bogen et godt indblik i det miljø, hvorfra modstandsfolkene i militærgrupperne typisk kom fra. Den uddyber også, hvordan lederne i modstandsbevægelsen fandt nye modstandsfolk, og hvordan andre fandt Modstandsbevægelsen. Endelig beskriver den, hvilke opgaver militærgrupperne typisk løste under besættelsen og i ugerne efter.
Gunnar Krogsbøll’s bog “Nybodergruppen” kan erhverves for 125 kr. ved et besøg i kiosken på Frihedsmuseet i København, eller alternativt kan den bestilles på Frihedsmuseets Venners Forlags hjemmeside på www.frihedsmuseetsforlag.dk

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top