Annonce

Enhedslisten Rødovre fylder 20 år
WEB_peter-mikkelsen_010508_.jpg
“Politik er at ville, sagde Oluf Palme. Enhedslistens kandidat i Rødovre, Peter Mikkelsen tilføjer: “Men det er også at turde.” Lørdag fejrer de 20 års jubilæum.
politik Enhedslisten kan se tilbage på to årtier, hvor man mest har råbt højt fra sidelinjen. Nu håber man snart at komme i kommunalbestyrelsen igen.

Den seneste tids medvind har ikke altid blæst over venstrefløjen i Danmark. I 1989 blev Enhedslisten stiftet i erkendelse af at venstrefløjen havde svært ved at vinde parlamentarisk fodfæste efter sammenbruddet i Østeu-ropa og mange års opslidende – og meget lidt konstruktive – politiske kævlerier.
Kært barn har mange navne, Enhedslisten har flere. I 1989 gik de fire venstrefløjspartier, DKP, SAP, KAP og Venstresocialisterne sammen for at samle en ellers kronisk uenig venstrefløj. Den 26. marts 1992 kom Enhedslisten Rødovre til verden – først som Rødovres Tværsocialistiske Liste, som siden blev til det mere mundrette Enhedslisten Rødovre. Det fejrer den lokale partiforening lørdag den 21. april kl.14-16 med en økologisk reception på Rødovregaard fra kl. 14 til 16. Der vil være lidt økologisk godt til ganen, fornuft til hjernen, og naturligvis sang og musik for sjælen,” siger partiets kandidat til kommunalbestyrelsen, Peter Mikkelsen. Han har dog ikke været med fra start.
“Personligt troede jeg ikke på ideen. For mange uenigheder om små ting fik det for mig til at være utopisk at forestille sig enighed om de store linjer. Jeg tog fejl og meldte mig først ind i 1998. I dag skeles der meget lidt til, hvor medlemmerne har bedrevet deres politiske ungdom, hvis ikke medlemmerne er så unge, at Enhedslisten er deres første politiske parti,” siger han.
Han fortæller, hvordan partiet dengang arrangerede besøg på kommunens institutioner for at lære kommunen at kende, men lige lidt hjalp det.
“Først ved kommunalvalget i 2005, hvor vi i større grad også selv opfattede os som en del af byens liv, gennem en massiv indsats og teknisk valgforbund med SF fik valgt et medlem til kommunalbestyrelsen, men det er vigtigt at understrege, at for Enhedslisten er det parlamentariske arbejde i kommunalbestyrelse, regionsråd og Folketing ikke det eneste afgørende. Det arbejde, der udføres i brugerbestyrelser, institutioner, skoler og plejecentre, i lejerbevægelsen, de faglige og frivillige organisationer, bredt sagt, der hvor folk er flest, er af afgørende betydning for Enhedslisten politikere. Det er i dialogen, der er mulighed for at skabe ejerskab til ideer – og det gør i sidste ende, de beslutninger der træffes mere holdbare,” siger han.

Sårbare
 Fire år senere lå Enhedslisten historisk lavt i opbakningen i befolkningen ved kommunalvalget, og røg igen ud i kulden.
“Et lille parti er utroligt sårbart overfor landspolitiske tendenser. Det kan vi synes er uretfærdigt, men vi kan ikke gøre så meget ved det end at fortsættes med at knokle på, og det kræves jo ikke, at man har sæde i kommunalbestyrelsen for at rejse spørgsmålet om, hvad kommunen gør for de hjemløse, der fryser om vinteren, at være en del af debatten om forringelser på fleksjob og førtidspensionsområdet eller at sikre økologi og bæredygtighed i kommunen, siger Peter Mikkelsen, der forventningsfuldt kigger frem mod næste kommunalvalg.
“Enhedslisten fik et kanonvalg til Folketinget i september 2011 og – hvis man skal tro meningsmålingerne – fortsætter fremgangen. Befolkningen ønskede ikke bare en ny regering. Den ønskede også en ny politik, der ikke vender tommelfingeren nedad mod dem, der i forvejen ikke har det for let, og frifinder topchefer, der på trods af krise bevilger sig selv bonusløn for dårligt lederskab, lønforhøjelser og fratrædelseshonorarer på flere millioner kroner,” siger Peter Mikkelsen og fortsætter:
“Der er brug for Enhedslisten – også i kommunalbestyrelsen i Rødovre – om ikke for andet, så for at være dem, der lytter, når nogen er kommet i klemme, og råbe op, når ingen andre vil. Vi er kede af ikke at kunne fortsætte vores arbejde der, og håber at komme tilbage snart.”

Annonce
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top