Annonce

En køkkenchefs historie om at være frivillig lillejuleaften
Frivillighedens mange ansigter ”Man kan da ikke være andet bekendt”

Jonas er Køkkenchef på restaurant ”Den Tatoverede Enke” i Boltens gård i København, da Jette og jeg kommer for sætte Jonas i stævne en ganske almindelig onsdag formiddag syder køkkenet allerede af travlhed og boblende gryder fyldt med løgpure og dagens fonder.

En af Jonas store inspirationskilder i livet er hans farmor, som desværre lige er død efter længere tids sygdom. Farmor var ”sylte guru” og i hans kogebog har sylte opskrifterne en helt speciel plads. Det var da også Farmor, som introducerede Jonas til den frivillige verden og juleaften i Rødovre. Hun havde selv hjulpet til flere gange og kunne se ideen i at inddrage sit barnebarn og hjemmelavet god mad til ensomme og ressourcesvage borgere i Rødovre.

Annonce

Da jeg spørg Jonas hvorfor han er frivillig til sådan et arrangement, svarer han prompte ” man kan ikke være andet bekendt, jeg syntes flere skulle lave frivilligt arbejde” han er glad for den generelle udvikling i det frivillige arbejdsmarked. Han mener det ligger i tidsånden at flere har lyst til at hjælpe andre, det er en udvikling som han er glad for. Jonas ser madlavning som en kunstnerisk kommunikation, ”når man laver mad behøver man ikke tale sammen, man udtrykker sig igennem maden”, siger han.

Juleaften 2011 lavede Jonas og hans souschef julemad til 114 personer, flæskesteg, and, hjemmelavet rødkål, brunkartofler og hvide kartofler og ikke mindst risalamande. I køkkenet havde de en ung fyr på 14år som hjælper, en ung mand hvis drøm var at blive kok. Han var efterfølgende i erhvervspraktik i restauranten og selvom han måske er lidt forsigtig af natur, så er han stadig ikke i tvivl, han vil være kok.

Jonas ville ønske han havde mere tid, så ville han opstarte sin egen socialøkonomiske virksomhed, en cafe kun med 1 enkelt ansat og resten frivillige. Princippet skulle være at lave lækker gourmet mad, til en pris alle kunne betale, det er ikke alle der kan betale 600kr pr pers på ét restaurant besøg især ikke hvis børnene skal være en del af det. Jonas husker tydeligt sammenholdet omkring familie måltiderne i sin barndom, det kunne være et besøg på den lokale kro, det betød ikke noget, det var maden og sammenholdet der betød noget, nærværet med andre man holder af.

”Jeg mærker en hel særlig stemning blandt de frivillige for juleaften, der en familiær, varm og rar stemning, man får en følelse af at være med til noget betydningsfuldt og de frivillige gør det ikke af pligt men fordi de har lyst.” Jonas slutter af med at sige der skal så lidt til at gøre en forskel for andre og dem der har brug for det bliver så taknemmelig for den smule man gør, ”det er bare fantastisk.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top