Annonce

RMB på verdens bedste foto
WEB_LUMIX-F-02.jpg
Jublende sportsudøvere, som hæver pokaler højt over hovedet, kommer altid på forsiden. Samtidig sænker stilheden sig over de slagnes knuste drømme. Nikolai Linares har vundet en særlig anerkendelsespris for sin fotoreportage om Rødovre Mighty Bulls, 'Vejen til nederlag'.
fornem pris Rødovre Mighty Bulls indtager en fornem plads i en af verdens bedste fotoserier.

Hele året har stemningen i omklædningsrummet været drabelig intens. Nu sidder Trevor König alene tilbage og stirrer tomt ud i luften. ‘Kongen’ kaldte de ham, fansene. Helten, der til sidst blev skurk. Ord kan ikke beskrive den faldne konge, som han sidder der alene på sin værdiløse trone. Men det kan billeder heldigvis. Faktisk så godt, at fotografen Nikolai Linares netop har vundet en ‘Award of excellence’ i verdens ældste fotokonkurrence, for sin reportage om RMB ‘Vejen til nederlag’. Pictures of the Year International hedder konkurrencen, hvor billederne af RMB imponerede dommerne. En konkurrence, der i fotografkredse kun overgås i prestige af ‘World Press Photo’.
Det bemærkelsesværdige ved fotoserien er, at der ikke er et eneste ‘traditionelt’ sportsfotografi. På intet tidspunkt har fotografen fanget et mål, en tackling eller en puck i bevægelse. Til gengæld har han fanget noget, der er mindst lige så svært. Følelserne under udstyret, og stemningen i omklædningsrummet.
“Det var meget grænseoverskridende. Nogle gange tænkte jeg, at hvis jeg går ét skridt tættere på, så ‘smækker’ de mig en.  Derfor blev det meget en proces, hvor jeg tog et lille skridt ad gangen og ellers forsøgte at arbejde helt stille,” siger Nikolai Linares.

Med til fødslen
“Når jeg arbejder, lukker jeg mig inde i mig selv. Jeg går helt ind i kameraet, og ser kun verden i billeder. Hvis der eksempelvis er nogen, der græder, vil jeg, hvis det er vigtigt for historien, vise det. Så tænker jeg ikke på om de vil fotograferes. Jeg ved godt det lyder koldt, men jeg er nødt til at fortælle mine historier, så andre kan mærke dem,” fortsætter han.
Nikolai Linares gik ‘kun’ på tredje semester, da han fulgte Rødovre Mighty Bulls i foråret 2009, men siden har han taget et hav af billeder for blandt andet Berlingske Tidende, ligesom han har lavet flere spændende reportager.
“Den vildeste var nok, da jeg fik lov til at følge en fødsel på helt tæt hold. Jeg ville gerne fortælle en historie om, hvordan det ser ud, når to bliver til tre. Men da jeg kom hjem for at skulle snakke med familien første gang, så var vandet allerede gået, og vi blev kastet ud i det uden forberedelse. Det var nogle intense billeder, da moderen efter 27 timers hårde veer måtte give op og underkaste sig kejsersnit,” husker Linares, der også selv lige er blevet far.

Annonce

Tilbage til kampen
At fotografer bevæger sig midt imellem håndværkere og kunstnere, behøver man blot slå op i en avis for at se. Derfor er Nikolai Linares yndlingsudtryk også reportagen, som han kalder for et psykologisk eksperiment.
“I hvert fald, hvis der er mennesker med,” forklarer han.
“Jeg husker en episode fra den sidste kamp RMB spillede i serien, hvor Martin Eskesen, som jeg havde udviklet et fint forhold til i løbet af de uger jeg var der, næsten sad i tårer. Han vidste, at det var hans sidste kamp i klubben, og mod forventning var holdet pludselig slået ud. Der var ikke nogen ord imellem os, men jeg kan huske, hvordan vi lige nikkede til hinanden inden jeg gik tættere på. Han endte med at have næsen helt oppe i kameraet, og det må have været hårdt sådan et par minutter efter, at det hele var slut,” fortæller Nikolai Linares. Billedet af Eskesen er bare et af mange med et stærkt følelsesmæssigt udtryk i den prisvindende fotoserie, der bl.a. også er blevet udstillet i Tyskland.
Han er netop nu i gang med sin afsluttende hovedopgave, og håber selvfølgeligt at kunne leve af sine billeder, når han er færdig.
“Jeg ved ikke om det hjælper at have vundet en pris, men det skader i hvert fald ikke. Det er sjovt, at reportagen kan lege med på så fornem en platform, og det har om ikke andet så i hvert fald givet mig mod på at lave flere reportager, hvor man fordyber sig i et emne. Ikke mindst fordi jeg ved, at jeg i dag ville kunne gøre det endnu bedre,” slutter en af de få, der altså vandt noget den aften for tre år siden i Rødovre Skøjte Arena.

Kommentarer

2 kommentarer om “RMB på verdens bedste foto”

  1. Mikael siger:

    Kommer hele fotoreportagen op på denne side, eller er der eventuelt et hvor man kan se den?

  2. Brian Poulsen siger:

    Hej Mikael..

    Du kan se hele reportagen på fotografens hjemmeside her:
    http://www.linares.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top