Bowling tager ikke kegler
Bowling Martin Guldager har i 15 år været ungdomsleder hos BK Center. Nu har han taget et skridt tilbage, og i den forbindelse tog Rødovre Lokal Nyt en snak med manden, der om nogle, ved hvad status for bowling anno 2012 er.

Bowling er ikke en sport, der er oppe i tiden. Tværtimod kan klubberne mærke en stor tilbagegang. I Rødovre har BK Center også måtte sige farvel til sin ungdomsleder gennem 15 år Martin Guldager. Han ved godt, hvad tendensen er:

”Vi kører stadig lidt på bølgen fra 90’erne. Vi kan sagtens mærke at bowlingsporten er på vej ned,” fortæller han, da han tager en snak med Rødovre Lokal Nyt i World Cup-hallen.

Annonce

Dyr sport. Jobbet som ungdomsleder er i høj præget af efterspørgslen efter sporten. Og bowling er ikke i høj kurs for tiden. Faktisk bruger han ordet marginalsport om en sportsgren, der for 15-20 år siden havde sin storhedstid.

”Og så skal man ikke være bleg for at sige, at bowling forgår på nogle baner, der koster penge. Det gør håndbold ikke, det gør fodbold ikke. Hernede skal du betale for at spille dine kampe. I fodbold tager du bare dine støvler på og går ud og spiller. Det er et kæmpe problem,” forklarer han. Det økonomiske aspekt havde i hans tid som ungdomsleder fokus:

”Derfor prøver vi altid i ungdomsafdelinger at holde prisen nede for børnene. Hvis man tager en almindelig ungdomskamp hernede(World Cup Hallen red.), så koster det vel en 300 kr.,” siger han og fortsatte med at forklare om omkostningerne til bowlingkugler:

”Fra 400-500 optil 3000 kr. Mange af dem, der spiller ’rigtigt’, har mere end en kugle. Vi har en ordning, hvor at du som ungdomspiller kan leje kugler.”

Øget konkurrence. 15 år er lang tid. Alligevel er det ikke jobbet som ungdomsleder, der har været udsat for den største ændring i den tid. Det er derimod omgivelserne:

”Selve arbejdet har ikke ændret sig. Men alt det udenom har ændret sig. Alle tilbuddene har ændret sig. Det er utrolig svært at få børn til at spille bowling. I dag kan du jo tage dit barn op og stå på ski et sted, lidt længere nede af vejen kan han stå og skyde mortergranater næsten. Der er så mange tilbud, det er svært for os.” forklarer han.

Bowling-klubberne ligger dog ikke på den lade side og lader sig svinde ind. Guldager kan fortælle om en række tiltag klubben arrangerer for at tiltrække nye medlemmer:

”Vi prøver alt mulig. Vi har åbent hus arrangementer, hvor det er gratis at spille en hel søndag. Vi prøver at lave SFO-turneringer.”

Kan ikke ændre bowling. Rundt om i de forskellige sportsgrene står volleyball for tiden som eksemplet at følge. De har for tiden en betragtelig tilgang. De har, ifl. Martin Guldager, kløgtigt udnyttet muligheden for at justere på sporten:

”De havde samme problemer. Så lavede de for et par år siden, det der hedder kids-volley. Der væltede folk til. En form for uorganiseret volleyball. Du satte nettene ned og gjorde banen lidt anderledes. Det kan vi bare ikke. En bowlingbane er en bowlingbane. Den kan ikke gøres kortere eller længere. Vi kan ikke gøre keglerne nemmere at ramme,” griner han.

Socialt fokus. Derimod forsøger klubberne at gøre sporten sjovere ved at lægge mange kræfter i den sociale side af sporten. Med ture, der intet har med bowling at gøre, sammen med andre klubber forsøger klubberne at skabe et fællesskab om sporten, der kan få de unge spillere til at blive.

Specielt springet fra junior- til seniorspiller er svært for mange. Pengene begynder pludselig at betyde meget, samtidig med at der i den alder er rigeligt med distraktioner.

”Dem, der er rigtige gode og elitespillere, de bliver i bowling. Dem, der ligger lige nedenunder, de går fra at skulle betale 75 kr. om måneden og ikke noget til kampene, til at skulle være seniorspiller og typisk skulle betale 400 kr. i kontingent, plus de skal betale 150-200 kr., hver gang de skal spille kamp. Det er mange penge for en, der er i lære eller under uddannelse,” mener Guldager, der sagtens kan forstå de unges valg.

Atypisk bowling-baggrund. Selv kom Martin Guldager lidt baglæns ind i sporten. Mange begynder at spille bowling, når forældrene hiver børnene med i hallen. For Martin Guldager var det sønnen, der hev faren i hallen.

Herfra blev Guldager med egne ord ’grebet’ af det og tog derfor plads i organisationen i klubben og i forbundet. Og uden at kunne forklare det – måske endda uden at have opdaget det – har han i 15 år brugt kræfterne på al det arbejde, der ligger bag enhver fungerende sportsklub.

Forældre og klubben. Han forbliver i fremtiden i klubben og i bowlingforbundet, men tiden som ungdomsleder er nu slut. Og det har været sjovt, mens det varede. Det kan han bl.a. takke nogle samarbejdsvillige forældre for:

”Om det så er vores klub, der er gode, ved jeg ikke, men forældrene har været gode til at støtte op,” siger han og forklarer, at det skam også kan være en udfordring med aktive forældre:

”Jeg skal tage hensyn til alle. Her er vi, som forældre, blevet gode til at sidde og hive i dig(ungdomslederen red.), fordi vi alle sammen er blevet meget egoistiske for vores børn. Det er skam ikke, fordi de ikke kan bruges. Der er nogle af ’mine’ forældre, som jeg ikke kunne undvære,” lyder det taknemligt.

Vejen frem. Et blakket image, øget konkurrence, økonomiske udfordringer og krævende forældre er ikke nok til, at Martin Guldager mener, at kampen mod de manglende ungdomsspillere er tabt. Han mener, at sporten måske skal kigge anderledes på belønning for gode præstationer for at tiltrække interessen og bibeholde den hos ungdomsspillere:

”Hos de små puslinge vi har hernede, der rykker det, når de den ene weekend har lavet 100, og de den næste laver 120, for så er det en rekord. Der tror jeg ikke, vi rigtig har gjort op, om vi skal hente noget a lá spejderne med duelighedstegn. F.eks. hvis ’Robin’ har lavet 120 i weekenden, så har vi et tegn. Jeg tror, vi skal derhen. Vi skal hen, hvor de kan vise noget, når de kommer i skole eller er sammen med kammeraterne,” fortæller Guldager, der bestemt ikke er færdig med at kæmpe for sporten.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top