Annonce

Livet er igen fedt
WEB_DortheJ_6.jpg
42-årige Dorthe Jakobsen er ikke i tvivl: Et 80 kilo lettere liv er fedt - også selvom det har kostet næsten en halv million kroner, mange smerter og sygemeldinger. Foto: Privat
nyt liv Med et vægttab på 80 kilo efterfulgt af flere plastikkirurgiske operationer er livet igen fedt - men på en helt anden måde.

Med en kampvægt på 157 kilo havde Dorthe Jakobsen, der til dagligt arbejder i en tøjbutik i Rødovre, fået nok. Tredive år som overvægtig blev med ét ændret en oktoberdag i 2006, hvor hun lagde sig på operationsbordet for at få foretaget en “fedmeoperation”.

Inden den efterårsdag for fem år siden havde Dorthe tabt sig adskillige gange – og taget på igen. “Helt tilbage i de første skoleår kom jeg hos sundhedsplejersken, som vejede mig, og sagde, at jeg skulle tabe mig”, husker Dorthe Jakobsen, der i dag er 42 år, og som bl.a. har tabt sig en hel del i både teenageårene og i 20’erne.

Annonce

Spiseforstyrrelse.
“Da jeg var omkring de 30 år tabte jeg 80 kilo. Jeg tog mig virkelig sammen og var på skrap kur i halvandet år, men jeg må erkende, at jeg har en spiseforstyrrelse, og lige pludselig mistede jeg kontrollen, noget andet tog over, og jeg tog det hele på igen”.
“Jeg havde ingen mæthedsfornemmelse, jeg kunne bare fylde på – jeg spiste når jeg var glad, når jeg var ked af det, ja, i alle situationer. Og selvfølgelig blev jeg endnu mere ked af det, når jeg så tog på i vægt igen”.
Ved et besøg hos den praktiserende læge i foråret 2006, hvor Dorthe havde taget hele sit vægttab på 80 kilo på, foreslog lægen hende en Gastric Bypass operation (se fakta boks).
Dengang var der ikke behandlingsgaranti og der var op til tre års ventetid på operationen. “Da jeg havde taget beslutningen om at få en Gastric Bypass, så skulle det også være her og nu. Min far tilbød at betale halvdelen af operationen”, siger Dorthe, der selv betalte den anden halvdel af de i alt 106.000 kr. som operationen kostede for fem år siden.
Dorthe er taknemmelig over, at hendes far, der selv var overvægtig og havde flere følgesygdomme, nåede at se hendes forvandling. “Jeg kan huske han roste mig, og sagde, at hvis han havde været yngre og rask, så havde han fået samme operation”, fortæller Dorthe, der mistede sin far for tre år siden. Han blev kun 65 år.

Lån i huset.
Dorthes Gastric Bypass operation blev den første af flere andre operationer. Mange års overvægt og ikke mindst en halvering i vægt – fra 157 kilo til 77 kilo på godt og vel et år – havde sat sine tydelige spor på kroppen. Mængden af løs hud på mave, baller, lår og arme kunne ikke trænes op, og brysterne – de mindede om brugte kaffeposer, som de hang slapt ned mod navlen.
Selvom Dorthe havde tabt 80 kilo og havde mulighed for at få en plastikkirurgisk operation via det offentlige, valgte hun selv at betale. “Roskilde Sygehus ville kun fjerne forklædet på maven – intet andet. Og da jeg først fik læst om de mange muligheder, der ellers fandtes, ville jeg ikke gå på kompromis. Så jeg måtte selv betale”, forklarer Dorthe, der valgte at tage et lån i sit rækkehus for at skaffe de nødvendige midler.
I slutningen af 2008, hvor Dorthe havde været vægtstabil i næsten et år, fik hun foretaget operationen “lower body lift” af plastikkirurg Andreas Printzlau.
Udover hud fra maven, fjernes der også overskydende hud fra hofte, nedre ryg, baller og yderlår samt løft af venusbjerg og løft og rotering af ballepuderne – i én og samme operation.

Silikonebryster nej tak.
I starten af 2010 lavede Andreas Printzlau en “upper body lift”, hvor Dorthe fik en “tre-i-en-operation” – udover at få fjernet overskydende hud på armene, blev det overskydende hud på øverste del af ryggen brugt som fylde i brysterne. Faktisk var Dorthe den tredje kvinde i verden, der fik foretaget denne operation med “forstørrelse med eget væv”. “Jeg ville under ingen omstændigheder have silikonebryster, så jeg var egentlig indstillet på at leve med mine “kaffeposer”. Men da jeg skulle have fjernet hud fra armene, hørte jeg om denne nye form for operation. Og jeg har bestemt ikke fortrudt. Jeg har – selv ikke som teenager – haft så flotsiddende bryster. Den operation har betydet mere for mig, end jeg havde regnet med”.
Lidt over en kvart million kroner var nu brugt alene på plastikkirurgi, men Dorthe manglede stadig en enkelt operation for at fuldende sit ydre. En arv efter farmoderens død gjorde denne inderlårsplastik   operation mulig i slutningen af 2010.
“Og ligesom ved de andre plastikoperationer valgte jeg igen Andreas Printzlau”, siger Dorthe Jakobsen, og fortsætter: “Fra mit første møde med Andreas oplevede jeg en dybt professionel kirurg. Han er realist, han går ikke på kompromis med kvaliteten og så har jeg 100 procent tillid til ham”.

Næsten en halv million.
Efter Dorthes Gastric Bypass operation i 2006 er hun gået fra en stor Zizzi-størrelse 56 til en almindelig størrelse 40. Og hun har fået et 80 kilo lettere liv, men det har ikke været helt smertefrit.
Det er dog ikke lommesmerter, der her tænkes på. For selvom Dorthes forvandling sammenlagt har kostet næsten en halv million kroner, så har hun ikke fortrudt et sekund.
Udover at operationerne har kostet mange penge, så har der også været en del smerter og næsten et halvt års sygemelding på fem år. Men det er også de eneste minusser, Dorthe kan få øje på.
“I dag kan jeg nyde livet. Jeg føler mig normal. Jeg har fået et afslappet forhold til mad – det fylder ikke længere hele mit liv, som det gjorde førhen, hvor jeg enten bare spiste løs eller var på slankekur. Jeg kan holde ud at se mig selv i spejlet – også uden tøj på – og så er det et plus, at jeg er sluppet for hudgener”, siger Dorthe, der godt er klar over, at hun kun har haft mulighed for at prioritere sig selv så højt, fordi hun ikke har børn.
“Mine nærmeste kan godt forstå, at jeg har valgt, som jeg har. Også Kim, min kæreste gennem to år. Han støtter mig i mine beslutninger. Men folk udefra, der ikke har set, hvordan jeg så ud uden “indpakning af tøj”, synes det er sindssygt at bruge så mange penge. Men jeg har det sådan: Det er MIT valg. Det er MIN prioritering. Andre vælger måske at købe et stort hus og en stor bil. Jeg har valgt at blive i mit lille hus og jeg kører i en lille brugt bil, som kører langt på literen”, slutter Dorthe Jakobsen, der til daglig  er souschef i en modebutik med dametøj i Rødovre.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top