Annonce


Trygt nabo-hood
WEB_tryg_hood.jpg
Det er første gang i Danmark, at unge og ældre sammen med repræsentanter fra boligselskab og Teknisk Forvaltning kunne pege på, hvad der gør dem utrygge i deres nabolag. Men selve vandringen gav dem også en forståelse for hinanden. Foto: Red.
tryghed Det er ikke alle, der er lige trygge ved at færdes i Kærene. Men nu skal det være slut. Et nyt projekt skal gøre det trygt for beboerne at færdes efter mørkets frembrud.

Af Katrine Lysgaard Andersen, Emilie Deurs Florwé & Cecilie Schmidt Eriksen, Rødovre Gymnasium

“Rødder, huller i fortovet, træer og smadrede busstoppesteder gør det særligt utrygt for folk at færdes omkring i Kærene, da det får området til at virke snusket og misligholdt. Desuden betyder lyset utrolig meget.” Sådan fortæller en ældre kvinde, som har boet i Kærene i mere end 50 år. Hun er ikke ene om denne holdning. Flere ældre bekymrer sig over det manglende lys på stierne. De er bange for, hvad der gemmer sig i mørket og for at falde på vejen.
Men det skal et nyt projekt kaldet Nabo-hood nu lave om på.
Projekt Nabo-hood forsøger at skabe tryghed hos borgerne, så de kan færdes udendørs, selvom mørket er faldet på.  Projektet har særlig fokus på at inddrage ældre medborgere og unge nydanskere, og i sidste uge valgte man at gøre netop det ved at sætte dem i stævne på en fælles vandring rundt i nabolaget.
Ordet utryghed var et af de ord, der blev nævnt flest gange på vandrin- gen, og ikke overraskende var det de ældre, og ikke de unge, som først gav udtryk for, at de følte sig utrygge.
“Det er jeg selvfølgelig ked af at høre, da vi prøver at gøre mange ting for at skabe et område, hvor alle er trygge og kan lide at være,” siger ejendomsinspektør i AKB, Søren Lillevang.
“Derfor glæder vi os også over, at kommunen nu er med på denne vandring, så vi sammen kan forbedre de ting, som borgerne er utrygge ved,” siger han.
Men også de unge har steder, hvor de er utrygge, og det kom bag på de ældre, at det var de samme unge, som var med på vandringen, som faktisk gjorde dem utrygge uden grund.

Annonce

Ensomhed.
Mandag den 16. januar gik de to grupper rundt sammen i Kærene, også for at skabe sammenhold og forståelse på tværs af generationerne.  Forskning peger nemlig på, at ensomhed præger følelsen af utryghed i forhold til deres nærmiljø.
“Man kender ikke folk i området, folkene er ikke åbne eller imødekommende. Hvis folk var mere sociale, ville det hjælpe på trygheden” siger en deltager på tryghedsvandrin- gen.
Men det er ikke alle der er utrygge. De unge på turen delte ikke de ældres bekymringer, men kunne alligevel godt sætte sig ind i deres utryghed.
“Jeg er tryg i området, går selv sammen med en masse unge i området. Dog forstår jeg godt de ældre er utrygge når de færdes alene,” siger en af de unge på turen, Omair Hassan Raza. Selvom han godt kan forstå problematikken, ærgrer han sig altid over at skulle høre de ældres mening om det.
“De ældre giver altid de unge nydanskere skylden for at lave uorden, uden at vide om det er nydanskernes skyld,” siger han.
Og det er netop hele sagens kerne. Man er bange for det man ikke kender, og ture som disse, hvor unge og gamle sammen sætter ord på deres følelser, kan være med til at nedbryde fordomme, sætte fokus på problemer og skabe mere tryghed.
“Erfaringen fra Sverige viser at det fungerer, når man sætter folk sammen på denne måde,” understreger Tine Sønderby,  initiativtager til projekt Nabo-hood.

Kommentarer

1 kommentar om “Trygt nabo-hood”

  1. Frederik siger:

    Det var sgu da noget af en genralisering samt en utrolig dårligt skrevet tekst….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top