Annonce

Strikkeprojekt løste hårdknude
WEB_sarwa-itraadmedverden_0.jpg
Sarwa Hamid Ali er den første, men forhåbentlig ikke den sidste kvinde fra 'I tråd med verden' der har fået fast arbejde. I dag arbejder hun for Muslim Aid, der hjælper nødstedte børn overalt i verden. Foto: Brian Poulsen
i job Det kan være svært at få en fod ind på det danske arbejdsmarked, hvis man ikke ved hvilket ben man skal stå på. Selvom mange flygtninge og indvandrere kommer til Danmark med flotte uddannelser fra hjemlandene, er det langtfra alle, der kan få et job. For Sarwa Hamid Ali blev strikkeprojektet 'I tråd med verden' den chance hun aldrig fik.

Som statsarkitekt og planlægningsøkonom i Iran burde Sarwa Hamid Ali ikke have problemer med at finde et job, hvis hun altså stadigvæk boede i Iran. I Danmark er Sarwa imidlertid ikke en almindelig person. Som mange andre flygtninge- og indvandrerkvinder mødes hun med fordomme og forventnin-ger, der ikke tager hensyn til det liv hun har haft og er flygtet fra.
På det danske arbejdsmarked mødte hun kun modstand, og da hun til sidst med bøjet ryg henvendte sig på kommunen var det for at tigge om førtidspension.
I dag et halvt år senere, arbejder hun for en organisation, der hjælper børn på den anden side af jordkloden. Meget sigende var det et frivilligt projekt, ‘I tråd med verden’, som gjorde hele forskellen’.
I Rødovre mødes ca. 20 kvinder tre gange om ugen i tre timer for at sy, strikke og snakke.
“For selvom vi kvinder kommer fra vidt forskellige lande, så sker der noget kommunikativt, når man sætter 20 kvinder sammen om et bord og giver dem strikketøj i hånden,” siger en af deltagerne på Cafébiblioteket i Rødovre, Zsuzsanna. Hun har ikke været lige så heldig som Sarwa, at projektet har ført til et job for hende, men hun håber stadigvæk.
“Men det er svært. Især hvis man bruger tørklæde,” siger Sarwa, og sætter dermed hele danskheden på spidsen.
“Hvis man er kvinde i Danmark, men bærer slør, så tror alle, at man er en uintelligent undertrykt kvinde. Og så er det altså svært at få et arbejde,” siger Sarwa.

Intet håb
Da hun første gang deltog i ‘I tråd med verden’ var det faktisk bare for at møde ligesindede kvinder og hygge lidt. Hun havde ikke de store forhåbninger om, at nogen kunne bruge hende til andet. Mere end 100 mislykkede jobsamtaler havde frarøvet hende den selvtillid, der i sin tid fik hende til at skifte livet i mellemøsten ud med et på Vestegnen.
“Da Sarwa første gang kom til os, var det tydeligt, at hun var trådt helt ned og manglede selvtillid. Når man først snakkede med hende om hendes ønsker for livet, var det tydeligt, at hun mere end noget andet ønskede et arbejde. Vi skaffede hende derfor i jobtræning i kontoret på Cafébiblioteket, men det var stadigvæk svært at veksle de gode erfaringer til et egentligt arbejde,” fortæller initiativtager til ‘I tråd med verden’, Clarissa Berg.
“Derfor vendte vi det hele på hovedet, og så styrker i det, som andre kaldte en svaghed. Vi ledte efter et job, der lagde vægt på gode arabiske sprogfærdigheder, og fandt et perfekt match,” forklarer Clarissa Berg. Hun får hjælp af flere frivillige, der alle har håndarbejdsbaggrund, og det er der god grund til.
“De fleste af kvinderne kan nogle utrolige ting med deres hænder, fordi det er en del af den kultur de kommer fra. I projektet syr vi ting, som andre kan bruge eller sælge og flere ting har været med på en modemesse. Det giver en stor værdi og troen på, at man kan lykkes med det man sætter sig for,” siger Clarissa Berg.

Annonce
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top