Annonce

Spiseligt deja vu med Salander og Blomkvist
DF-19666.jpg
Den amerikanske udgave af 'Mænd der hader kvinder' spiller i Viften frem til den 15. januar. James Bond skuespilleren Daniel Craig kan opleves i rollen som Mikael Blomkvist, mens Rooney Mara ses i rollen som punkeren Lisbeth Salander. Foto: Pressefoto
Anmeldelse Filminstruktør David Finchers amerikanske udgave af Stieg Larssons 'Mænd der hader kvinder' er smukt produceret, men mangler brutalitet og overraskelser.

Med ‘The girl with the dragon tattoo’ har filminstruktør David Fincher lavet et kommunefarvet remake af Niels Arden Oplevs ‘Mænd der hader kvinder’. Filmen er flot filmisk, men den savner saft og kraft. James Bond
alias Daniel Craig gør det egentlig fint som journalisten Mikael Blomkvist og med Rooney Mara har man fået en mere følsom Lisbeth Salander, hvilket også fungerer fint. Generelt er det svært at komme med nogle deciderede kritikpunkter af det filmiske håndværk i den amerikanske udgave af ‘Mænd der hader kvinder’, men man sidder tilbage med en fornemmelse af, at der mangler et eller andet.
David Fincher har instrueret film som ‘Se7en’ og ‘Fight Club’, men den brutalitet og intensitet som de film indeholder, ser man ikke meget til i ‘The girl with the dragon tattoo’. Faktisk fremstår flere af de ‘ubehagelige’ scener fra Niels Arden Oplevs udgave i en mildere version i det amerikanske remake.  Ikke, at det på nogen måde gør filmen dårligere. Man havde måske bare regnet med en mere rå udgave, når instruktøren hedder David Fincher.

Svensk accent
Filmen startede ellers med en brutal intro, hvor to mekaniske og olieindsmurte skikkelser tæsker lås på hinanden til tonerne af hård tråd. Introen lægger op til en drabelig og brutal fortælling, men den lover mere end den kan holde.
Men nok om filmens mangler. For på trods af manglende overraskelser, har David Fincher formået at fortælle en historie, der ligesom bogen og originale film, fanger den dystre stemning og mystikken omkring alle familiemedlemmerne i Vanger Koncernen. Daniel Craig spiller en troværdig Mikael Blomkvist og med Rooney Mara får karakteren Lisbeth Salander en helt ny dimension. Hun er ikke lige så følelseskold, og fremstår mere sårbar og en smule genert.
Filmen udspiller sig stadigvæk i Sverige, hvilket fungerer rigtig fint. Skuespillerne taler selvfølgelig engelsk i den nye amerikanske udgave, men på en eller anden måde, er det lykkes David Fincher at få et svensk tvist med om bord. Der er således svensk accent på mange af replikkerne, ligesom man efter nogle sætninger hører ord som ‘tack’ og ‘skål’. Filmen udspiller sig i historiens ‘rigtige’ omgivelser og det er et plus.
Hvis man har læst bogen eller set Niels Arden Oplevs udgave vil man nok ikke falde bagover af begejstring. Man kender jo handlingen, og spændingsmomenterne er derfor til at forudse. Det betyder dog ikke, at man skal springe biografturen over, for ‘The girl with the dragon tattoo’ er bestemt seværdig. Blæst bagover bliver man dog ikke, dertil mangler der overraskelser og lidt mere action.

Annonce
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top